8 Mayıs 2015 Cuma

"DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ÖĞRENCİLERE STAJ KONUSUNDA YARDIMCI OLMUYOR"

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi son sınıf öğrencisi Halil Güçlü, borsa aracı kurumunda staj yapan bir iktisat öğrencisinin, stajyerden çalışana nasıl dönüşebileceğini anlattı. Bölümünde zorunlu staj olmadığı için staj yapmaya karar verdiğinde okulundan veya çevresinden yardım alamadığını dile getiren Güçlü, tek tek borsa aracı kurumlarını aradığını ve özgeçmişini yolladığını anlattı.

İstanbul Akatlar'da bulunan bir borsa aracı kurumunda yedi ay önce staj yapmaya başlayan Halil Güçlü'ye göre staj başvurularının zorlaşmasının sebeplerinden bir tanesi, iş yerlerinin öncelikle "Kimin yeğenisin?" veya "Kimin tanıdığısın?" diye sormaları, daha sonra ise öğrencinin okuduğu bölümün zorunlu stajı olup olmadığı. Şirket politikasına göre stajyerlere sigorta  yapılmasının ve maaş verilmesinin değiştiğini dile getiren Güçlü "Hiçbir şirket kolay kolay bu külfetin altına girmek istemiyor. Ben de staj yaptığım şirkette sigortasız çalıştım ve maaş almadım. Sadece öğlen yemeklerimi karşılaması için bana bir Multinet verdiler. Ulaşımımı da kendim sağlıyorum" dedi. 


Halil Güçlü staj yaptığı ofiste 

"Şirketin rolü önemli fakat öğrencinin de staj süresi boyunca aktif olması gerek"

Halen devam eden stajının başlangıcında, kurumdan beklediğini alamadığını fakat kendi çabasıyla sorumluluk alıp kendisini kanıtladıktan sonra stajının daha verimli ve keyifli geçtiğini sözlerine ekleyen Güçlü "Öğrencinin stajının verimli geçmesi ne sadece öğrenciye bağlı ne de sadece staj yaptığı kuruma bağlı. Stajyerin bir şeyler öğrenmek için çabaladığını ve istekli olduğunu gören çalışanlar bir süre sonra mutlaka onunla paylaşımını arttırır. Sadece ofis ortamında değil ofis dışında da iyi ilişkiler kurmak stajyeri ileri süreçte şirkette bir çalışan olmaya götürebilir" açıklamasında bulundu. 


Borsa piyasa ekranı

"Yaptığım onlaraysa öğrendiğim banadır"

İşe başlama sürecini anlatan Güçlü "Bir yerde stajyer olarak çalışmak işe alım sürecinde size bir öncelik sağlıyor. Ofis ortamını ve diğer çalışanları zaten staj yaptığınız dönemde tanıdığınız için diğer başvuranlara göre bir artı tabi ki. Fakat işe başladıktan sonra ünvan ve mevki sahibi olmak istiyorsanız askerlik önünüze engel olabilir. Okul bittikten sonra askerlik yapmak mantıklı" dedi ve ekledi "Her durumda stajyer bir şirketin maaşlı çalışanı olmak istiyorsa çok çaba harcamalı ve şirketin beklentisini karşılamalı. Çalışkan bir stajyerin işe alımı daha kolay". 

Haberin videosunu aşağıda izleyebilirsiniz

Haber Türü: Multimedya
Kamera: E. Özlem Gürpınarlı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder